skip to Main Content
Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz    ☎ 06 20/251-0765    ☗ Fekete Pál sétány 1/3 (Petőfi tér)    ✉ info@bringabarat.com
Milyen biciklit válasszak? Nem is olyan egyszerű kérdés. Számos dologra kell odafigyelnünk, hogy ki tudjuk választani a leginkább megfelelőt, pl.:
  • mire szeretném használni?
  • milyen talajon fogok gyakran tekerni?
  • sík vagy hegyvidéken fogom-e használni?
  • milyen műszaki felszereltséggel lennék elégedett?
  • melyiknek tetszik a stílusa?
  • mennyi pénzt tudok rászánni?

Bár tudjuk és megértjük, hogy esetenként a szín mindent felülír :-), íme mégis egy kis összefoglaló az egyes kerékpártípusokról, ami megkönnyítheti a döntést.

milyen biciklit válasszak?
Országúti Kerékpár

Országúti kerékpárok

Más néven versenybicikli, mivel ezt kifejezetten sportolásra fejlesztették. A legkönnyebb vázszerkezetű és a lehető leggyorsabb haladást biztosító kerékpár. Vékony gumija, a váz és a kormány kiképzése, a minimális légellenállása az országúton a leggyorsabbá teszik. Terepen való közlekedésre nem alkalmas kerékpár, csak sima aszfaltos felületre ajánlott. Manapság az alu váz mellett egyre nő a népszerűsége a karbon bicikliknek. Egy országúti kerékpár karbon váz súlya 700-1000 g körüli és nagyon merev.

Fitnesz Kerékpárok

Fitnesz kerékpárok

Ennek a típusnak az alapja az országúti kerékpár. Ezek a biciklik sportosságot mutatnak a lehető legnagyobb kényelem mellett. A legnagyobb különbség az országúti kerékpárokkal szemben az, hogy egyenes kormánnyal szerelik, így azok is nyugodtan választhatják, akik a hétköznapok során szeretnének vele biciklizni. Kicsit szélesebb gumikkal, sárvédővel, csomagtartóval, kitámasztóval szerelve még kényelmesebbek.

Cyclocross Bicikli

Cyclocross kerékpárok

A cyclocross kerékpározás az országútizásból nőtte ki magát, kezdetben a téli edzésekre használták. Az utóbbi években azonban egyre nagyobb ezeknek a bicikliknek a népszerűsége. Könnyű, merev vázzas, koskormánnyal és vastagabb terepgumikkal szerelt kerékpár, kompakt geometriával. Gyorsak aszfalton és erdei utakon is, tökéletesen alkalmasak edzésre és versenyzésre is. A fékezést canti fékekkel, illetve manapság tárcsafékekkel oldják meg. A bowdeneket vázon belül vezetik, mert a verseny során bizonyos szakaszokat futva, a biciklit vállukon cipelve teszik meg a versenyzők.

Trekking Kerékpárok

Trekking kerékpárok

Túrakerékpár, ami utcai és terep használatra is alkalmas. 28″-os kerékátmérője, kényelmes és könnyű vázkialakítása hosszú távú kirándulásokat tesz lehetővé. Gyárilag csomagtartóval, sárvédővel, láncvédővel, néha agydinamóval is felszerelt biciklik. Sok modellben állítható a kormányszár, ami szintén a komfort fokozását szolgálja.

Cross Trekking Kerékpárok

Cross trekking kerékpárok

A trekking kerékpár leegyszerűsített változata, manapság a legkeresettebb bicikli modell. A nélkülözhető alkatrészeket leszerelték róla, így jobban hasonlít egy MTB-re, de 28″-os kerekekkel, így jobban használható országúton is. A legnagyobb előnye a sokoldalúsága: aszfalton, ösvényeken, murván,, döngölt földúton szintén jól mozog. Teleszkóp teszi még kényelmesebbé a túrázást vagy a városi használatot. Nagyon sok esetben ideális választás.

Hegyikerékpár Vagy MTB (mountain Bike)

Hegyikerékpár vagy MTB (mountain bike)

Ez a kerékpár típus nagy népszerűségnek örvend. Kezdetben a 26″-os kerékméret, masszív váz és vastag, teherbíró kerekek tették alkalmassá a terepen való biciklizésre. Manapság már elérhetőek 29″os illetve 27,5″-os kerekekkel is. Általában teleszkóppal szerelik őket, így megkülönböztetünk fully – azaz összteleszkópos – illetve merev farú bicikliket, amik csak első teleszkóppal rendelkeznek. A rugóút változása és nagysága nagyban befolyásolja, hogy milyen stílusban érdemes használni a kerékpárt.

Cyclocross Kerékpárok

XC vagy CC

Ez az MTB kerékpár sport legrégebbi ága, talán ennek is köszönhető hogy olimpiai sportág. Az angol Cross Country bicikliket elsősorban versenyzésre szánták. Itt a kényelemmel szemben elsődleges szempont a kisebb tömeg és a gyors mászást elősegítő versenygeometria. Az XC kerékpárok könnyűek, merev-vázzal, könnyű alkatrészekkel és 80-1200 mm rugóúttal rendelkező villákkal. A maraton bicikli abban különbözik a XC-től, hogy itt már a kényelem is szerepet kap, így ezek a kerékpárok 100-130 mm-t mozgó összteleszkópos szerkezettel vannak ellátva.

All Mountain (AM), Enduro Kerékpár

All mountain (AM), Enduro kerékpár

A hegyikerékpár olyan változata, ami átmenetet a MTB és a könnyű Freeride biciklik között. Lényege azonos a trail kerékpárokéval, de itt nagyobb hangsúlyt kap a lejtőzés, így hosszabb a rugóút és masszívabb a felépítés. Az all mountain kerékpárok valamivel nehezebbek, mint a tipikus MTB biciklik. Felszereltségében alapkövetelmény az átütőtengely. Gyakori az összteleszkópos kivitel, 130-150 mm rugóúttal.

Freeride, Downhill Kerékpár

Freeride, Downhill kerékpár

A DH lényegében azóta létezik amióta a MTB kerékpár. Ezek a kerékpárok látványos változásokon mentek át: a rugóutak drámain megnőttek – kezdetben 80 mm volt – mára a DH villák rugóútja a 180 mm-nél kezdődik és a 230-240 mm-nél végződik. Erre azért van szükség, mert a biciklik csak nehéz terepakadályokkal, szintkülönbségekkel teletűzdelt pályán mennek. Speciális kerékpárok, akár 18-24 kg súlyúak, komfort vagy városi biciklizésre alkalmatlanok. A freeride célja alapvetően nem a gyors lejutás a pályán, hanem hogy az ugratókat le tudja küzdeni a kerékpáros, közben akár trükköket is bemutatva.

Bmx Kerékpárok

BMX

20″-as kerekű, egysebességes, extrém sporthoz, akrobatikus trükkök bemutatására kialakított elsősorban fiataloknak javasolt kerékpár. A Trail ősének tekinthető. A név jelentése “Bicycle Moto Cross”, kialakulásakor fiatalok utánozták a motokrossz verseny trükkjeit.

Pedelec Kerékpárok

Pedelec

Az elnevezést a pedal + electric + cycle szavak összekapcsolásából találták ki. Ez a bicikli pedálozás közben elektromos rásegítést használ, de kizárólag tekerés közben nyújt támogatást, tehát a Pedelec az ebike típusokkal ellentétben nem rendelkezik gázkarral. A másik alapvető különbség, hogy a motor teljesítménye kisebb, mint 250 W és a rásegítés 25 km/h sebesség felett kikapcsol, illetve az első teleszkópos villa alkalmassá teszi nem aszfalton való használatra is.

City - Városi Kerékpár

City - városi kerékpár

Kifejezetten városi gyakori használatra, kis távolságok megtételére alkalmas bicikli, jellemzően kosárral felszerelve. Nehezebbek a sport célra gyártott kerékpároknál. Általában 26″ vagy 28″ méretű kerekekkel szerelik, ülése kényelmes, széles kialakítású és sárvédő, lámpa, csomagtartó található rajtuk. A női biciklik általában alacsony átlépésűek, 3 sebességes agyváltóval vagy 6 sebességes láncváltóval szereltek. Gyakran használják bevásárlásra, gyerek szállításra.

Dirt Jump Kerékpár

Dirt jump kerékpár

Speciálisan trükközésre, akrobatikára gyártott kerékpárok. Általában egysebességesek, ültetett vázzal, erős alkatrészekkel. A bicikli felépítése masszív, a rugóút kb. 80-100 mm.

Bicóválasztó

Back To Top